Sarah Wiener

Sarah Wiener

Osobnosť GREEN BRANDS Germany pre rok 2015

Známa kuchárka, autorka bestsellerov, podnikateľka a angažovaná environmentalistka


Informácie o práci Sarah Wienerovej nájdete na  https://sw-stiftung.de/.

„Varenie prenáša lásku pokojným a uvoľňujúcim spôsobom,“ hovorí Sarah Wienerová. A táto iskra lásky preskočila: sympatická Berlínčanka je jednou z najúspešnejších a najobľúbenejších kuchárok v Nemecku.

Ukazuje, ako sa dá trvalá udržateľnosť aplikovať v každodennom živote, a to jednoducho a s radosťou. Zo sezónnych surovín z regiónu dokáže vyčariť chutné jedlá – v televízii, v svojich reštauráciách a pre svoju cateringovú službu.

No Sarah Wienerová vie viac, než len variť. Je to autorka bestsellerov, podnikateľka a angažovaná environmentalistka. Pod značkou Sarah Wiener GmbH riadi úspešnú cateringovú spoločnosť, ktorá si predsavzala, že bude tým najudržateľnejším cateringom v Nemecku. Jej reštaurácia v niekdajšej berlínskej železničnej stanici Hamburger Bahnhof má certifikát bio, rovnako ako jej pekáreň v Berlíne, kde sa chlieb rodí v peciach na drevo. Okrem toho vedie ekologickú farmu v Uckermarku. Tento neposedný všestranný talent zamestnáva celkovo takmer stovku ľudí.

Pozoruhodné je na nej to, že Sarah Wienerová je samouk. Nemá maturitu ani odborné vzdelanie, no premenila vášeň pre varenie na svoje povolanie. Narodila sa v Halle (Vestfálsko), vyrastala u svojej matky, výtvarníčky Lory Heuermannovej vo Viedni. V sedemnástich rokoch opustila Viedeň, prešla stopom celú Európu a prebíjala sa vďaka príležitostným prácam.

Koncom 70. rokov sa presťahovala do Berlína. V podniku svojho otca, kultúrneho filozofa a džezového hudobníka Oswalda Wienera, sa táto svetobežníčka náhodou dostala k vareniu.

Mala hlboko do vrecka a pomáhala v mini kuchyni „Exilu“ čistiť zeleninu a umývať šalát. „Bola to prvá robota, ktorá sa mi skutočne páčila,“ vyhlásila Sarah Wienerová neskôr.

A stala sa prvým odrazovým mostíkom pre jej jedinečnú kariéru. V 28 rokoch si požičala z banky 10 000 mariek a založila svoj prvý vlastný podnik. Sarah Wiener Tracking Catering sa odvtedy stará o filmové štáby v celej Európe a vypracovala sa na jednu z najlepších cateringových spoločností v krajine. Vyradenou  vojenskou kuchynskou dodávkou W50 priváža táto talentovaná kuchárka svoje zdravé a s láskou pripravené jedlo rovno na filmovanie.

Sarah Wienerová čoskoro servíruje svoje čerstvé a chutné menu aj na svadbách, vernisážach, recepciách a módnych prehliadkach. Jej cateringová spoločnosť prekvitala, a tak si v roku 1999 otvorila prvú vlastnú reštauráciu v Berlíne s názvom „Speisezimmer“. Samozrejme, s bio certifikátom, lebo Sarah Wienerová pretavuje svoju filozofiu do všetkého, čoho sa chytí: uvedomelá a zdravá výživa, trvalo udržateľná a vlastnoručne pripravená.

„Kuchárka pre trvalo udržateľný pôžitok“ nadchýna svojimi kulinárskymi kreáciami a čoskoro ju objavila aj televízia. V dokumente „Abenteuer 1900 – Leben im Gutshaus“ (Dobrodružstvo 1900 – Život na statku) sa v roku 2004 prvýkrát predstavila širokému publiku. Potom nasledovali vystúpenia v talkshow a reláciách o varení.

SarahWiener_1
Sarah_kochen_Christian-Kaufmann
sarah_01

Od roku 2007 sa pravidelne vydáva na cesty pre televíznu stanicu arte. Či Veľká Británia, Rakúsko, Francúzsko alebo Ázia – jej kulinárske dobrodružstvá ju už zaviedli do celého sveta. Nazerá do hrncov špičkovým kuchárom a sporákovým hrdinom, pomáha vinárom a poľnohospodárom pri práci a objavuje tajomstvá regionálnych kuchýň. Wienerová prezentuje svojim divákom autentické jedlá, čerstvé produkty a kopu napínavých príbehov z kuchyne, vždy okorenených štipkou vtipu a šarmu.

Medzičasom sa už sama stala značkou. Pod označením Sarah Wiener predáva okrem produktov z vlastného sortimentu biopotravín s pochúťkami, ako sú ovocné pyré a džemy bez umelých prísad, aj knihy a DVD.

Mame jedného syna ležia obzvlášť na srdci deti. Od roku 2007 je iniciátorkou, zakladateľkou a tvárou nadácie Sarah Wienerovej „Pre zdravé deti a niečo rozumné na jedenie“. Na kurzoch varenia na medzičasom viac než 650 základných školách a škôlkach v celom Nemecku sa deti učia podľa konceptu Sarah Wienerovej, ako chutí čerstvo pripravené jedlo a ako si môžu samy vykúzliť chutné pokrmy. Táto nadácia okrem toho umožňuje deťom navštíviť rôzne farmy, aby na vlastnej koži zažili, odkiaľ jedlo prichádza a ako sa pestuje.

Keď sa Sarah Wienerová obzrie späť na svoje vlastné detstvo, medzi jej najkrajšie spomienky patrí zber čerstvého ovocia, reďkoviek alebo byliniek v lete na vidieku. Jej nadácia umožňuje niekoľkým tisíckam detí, aby zažili presne to isté: radosť z varenia z čerstvých regionálnych surovín. Lebo v tom je podľa známej kuchárky budúcnosť – priblížiť deťom, že dobré veci môžu byť také jednoduché.

Toto posolstvo prenáša Sarah Wienerová aj do svojich kuchárskych kníh. Činorodá autorka napísala takmer tucet kuchárskych príručiek. Či vegetariánske jedlá, rakúska kuchyňa, francúzske savoir vivre alebo „La Dolce Wiener“ o sladkých pokušeniach od jablkovej štrúdle po škoricové osie hniezda – vášeň Sarah Wienerovej pre varenie a pečenie srší z každého receptu.

Sarah_W_Tirol
Sarah-mit-Food-Truck

Aby sa aj pri potravinách vrátila ku koreňom, splnila si Sarah Wienerová ďalší sen. Zaradila sa k poľnohospodárom. Na statku Kerkow v Uckermarke chce spolu s obchodnými partnermi uzavrieť cyklus od zdravých polí až po jedlo na tanieri. Na 720 hektároch žije 600 kusov dobytka, na mlieko i na mäso.

Aj nemecké sedlové ošípané, vymierajúce plemeno, a hovädzí dobytok Angus sú na statku Kerkow doma. Mäso sa spracúva a predáva vo vlastnom mäsiarstve, reštaurácii a obchode. O včely na statku sa stará ona osobne. Novopečená včelárka miluje prácu so svojimi včelami a rada pripravuje med z ekologického včelárstva. Jej mottom je: využiť čo najviac a nič nevyhodiť. Trvalá udržateľnosť sa začína v malom. To pre Sarah Wienerovú znamená vytvoriť vlastnými rukami niečo pekné a priblížiť svoj vlastný životný štýl prírode.

Je preto pochopiteľné, že rada pracuje aj s vlnou. Ku kuchárskym knihám pridala aj ďalšiu: svoje najobľúbenejšie návrhy na pletenie vydala pod názvom „Wohlfühlmaschen“. Aj svoju vlastnú značku potravín upísala trvalej udržateľnosti. Ovocné pyré a pasty, kávu, čaj a korenie – všetko v bio kvalite – predáva Sarah Wienerová pod svojím menom. Transparentnosť od poľa až po obal je pre ňu na najvyššom mieste. Preto bolo pyré televíznej kuchárky vyhlásené za „Bioznačku roka 2015“. A to bolo iba jedno z mnohých ocenení, z ktorých sa Sarah Wienerová smie tešiť.
V roku 2012 získala táto environmentalistka nemeckú cenu Deutscher Fairness Preis. V roku 2013 bola jej nadácia za svoje aktivity v oblasti trvalej udržateľnosti vyznamenaná medzinárodnou mimoriadnou cenou združenia B.A.U.M. Sarah Wienerovú dokonca pasovali aj do rytierskeho stavu: v roku 2013 jej francúzsky veľvyslanec udelil Národným vyznamenaním za zásluhy titul rytiera. Sarah Wienerová bola ambasádorkou OSN pre rok pôdy (2015) a od roku 2013 je tvárou kampane „Zachráňte našu pôdu.“

Čo poháňa túto všestrannú, energickú ženu, ovenčenú oceneniami? Chuť robiť nové veci, jej vášeň, nadšenie, ktorým dokáže nakaziť aj iných, jej optimizmus a spontánnosť.

Vždy nasleduje svoje srdce a emócie. „U mňa je všetko možné,“ tvrdí Sarah Wienerová o sebe. Za svoje neúnavné nasadanie za trvalo udržateľný život a jej úsilie o ekologické pestovanie čerstvých potravín namiesto rýchleho občerstvenia získala Sarah Wienerová ocenenie „Osobnosť GREEN BRAND Germany“ za rok 2015.

(Fotók © Christian Kaufmann, Zero one)