Cena GREEN BRANDS: Svetová novinka z kvapalného dreva

Všetky značky či firmy s ocenením GREEN BRANDS spája to, že sa zasadzujú za zvýšenie povedomia o ochrane životného prostredia, trvalú udržateľnosť a environmentálny pokrok. Je preto logické, že si zaslúžia špeciálnu cenu, mimoriadne priateľskú voči životnému prostrediu. A cena GREEN BRANDS, ktorú dostávajú naše ocenené značky od roku 2014, je veľmi špeciálna: ide o jedinečnú svetovú novinku.

Lebo naša cena je vyrezaná zo špeciálneho dreva. Nie, vlastne nie vyrezaná. Vytlačená!

„Ešte nikdy predtým nebola žiadna cena vytlačená z obnoviteľných surovín na 3D tlačiarni.“

Nám sa to však predsa podarilo. Vďaka nezvyčajnej nemecko-rakúskej spolupráci výrobcu plastov Tecnaro s tlačiarenskou spoločnosťou 3D-Druckerei Schiner z Kremsu an der Donau – obe firmy získali značku kvality GREEN BRANDS – je naša cena vyrobená stopercentne z biologicky rozložiteľných materiálov. Váži iba 170 gramov a zvnútra je dutá. Zastupuje prísľub GREEN BRANDS: vytrvalú ekologickú činnosť a aktívne úsilie o ochranu obmedzených prírodných zdrojov.

No ako vznikne z kusa dreva cena GREEN BRANDS?

Všetko sa začalo posadnutosťou. Musí predsa existovať nejaká možnosť, ako symbolicky preniesť motto „zelených značiek“ do ceny priateľskej voči životnému prostrediu. Norberta Luxa, iniciátora GREEN BRANDS, táto myšlienka nadchla. Prebudila jeho ctižiadostivosť. V spoločnostiach Tecnaro a Druckhaus Schiner našiel perfektných partnerov, s ktorými mohol premeniť nápad na realitu.

„Cieľom bolo spojiť jedinečné znalosti týchto dvoch firiem, aby vzniklo niečo úplne nové: cena GREEN BRANDS z 3D tlačiarne, vytvorená z biopolyméru.“

Švábska spoločnosť Tecnaro (skratka pre „Technológia obnoviteľných surovín“) sa špecializuje na výrobu biologicky rozložiteľných materiálov. Tecnaro rozkladá a skvapalňuje drevo, aby z neho získala náhradu plastu – a v tejto oblasti patrí k svetovej špičke.

Tlačiareň Schiner z Kremsu, prvá a jediná rakúska tlačiareň v Klimatickej aliancii, experimentuje už vyše desať rokov s 3D tlačou a okrem iného vyrába presné, verné a detailné modely domov a návrhov pre architektov – doteraz však výlučne z polymérovej sadry. Tlačiareň používa v celom svojom výrobnom reťazci iba environmentálne neškodné materiály. Preto bolo logickým krokom rozšíriť tento princíp aj na oblasť 3D.

Cieľom bolo spojiť jedinečné znalosti týchto dvoch spoločností, aby vzniklo niečo úplne nové: cena GREEN BRANDS z 3D tlačiarne, vytvorená z biopolyméru.

Odborníci z oboch firiem pracovali usilovne päť mesiacov, aby sa dala surovina, ktorú Tecnaro vyrobila, použiť v 3D tlačiarni, a aby mohli vytvoriť digitálny 3D model ceny na počítači a nakoniec ho vytlačiť.

No pekne po poriadku: „tekuté drevo“, ktoré Tecnaro vyrába – nazývané aj Arboblend alebo Liquid Wood – sa skladá z lignínu a ďalších prírodných vláken ako ľan a konopa. Tento materiál vyvinuli v roku 1998 zakladatelia spoločnosti Tecnaro Jürgen Pfitzner a Helmut Nägele, ktorí vtedy pracovali na Frauenhoferovom inštitúte pre chemické technológie (ICT). Chceli vyvinúť nové prírodné zdroje surovín, aby sa znížila závislosť od ropy.

Dnes sa ich materiály z obnoviteľných surovín nenachádzajú iba v plášťoch hodiniek a na golfových odpaliskách, ale aj v topánkach a slnečných okuliaroch značky Gucci, vešiakoch pre Benetton alebo karbónovo-keramických brzdách v autách od Porsche, Bentley alebo Lamborghini.

No na 3D tlač sa Arboblend najprv nehodil. Bolo potrebné ho špeciálne upraviť, pretože 3D tlač si vyžaduje vlákna, ktoré možno použiť iba v jednej definovanej hrúbke. Viskozita a elasticita sú rovnako rozhodujúce ako tvarová stálosť a odolnosť voči nárazu.

Tecnaro preto spracovala svoj Arboblend na granulát. Počas niekoľkomesačného vývoja v spolupráci s Kompetenčným centrom pre drevo z Linzu a ďalšími špecialistami na vyrábanie plastových prototypov sa podarilo tlačiarni z Kremsu z nového granulátu firmy Tecnaro extrahovať vlákna, ktoré zodpovedali technickým požiadavkám pre 3D tlač.

Zamestnanci tlačiarne a výkonný riaditeľ Jörn-Henrik Stein vyrobili z náhrady plastu vlákna, roztavili ich a zmiešali s farebnými pigmentmi. Pre lepšiu elasticitu pridali smrekové piliny. Po mnohých pokusoch sa tlačiarni Schiner podarilo použiť vlákna pre 3D tlač a – vôbec po prvýkrát – vyrobiť na 3D tlačiarni modely na báze biopolymérov. Podarilo sa!

Inovatívni Dolnorakúšania tlačili deň i noc. Po dvoch týždňoch nepretržitej tlače na dvoch 3D zariadeniach boli všetky ceny pre odovzdanie ocenení GREEN BRANDS v roku 2014 pripravené.

„GREEN BRANDS je značka kvality s prísľubom: značky a firmy, ktoré aktívne na seba preberajú environmentálnu a trvalo udržateľnú zodpovednosť a šetria prírodné zdroje, musia dostať adekvátne vyrobenú a voči životnému prostrediu priateľskú cenu.

Naša cena zažila napokon svoju svetovú premiéru 1. decembra 2014 vo Viedni. Vtedy sme rakúskym firmám prvýkrát udeľovali ocenenie GREEN BRANDS. Norbert Lux, výkonný riaditeľ GREEN BRANDS a iniciátor ekologickej 3D ceny, vtedy hrdo odovzdával túto jedinečnú sošku.

Odvtedy sa udeľuje všetkým firmám s ocenením GREEN BRANDS v Rakúsku, Nemecku a ďalších krajinách. Pretože GREEN BRANDS je značka kvality s prísľubom: značky a firmy, ktoré aktívne na seba preberajú environmentálnu a trvalo udržateľnú zodpovednosť a šetria prírodné zdroje, musia dostať adekvátne vyrobenú a voči životnému prostrediu priateľskú cenu – vytlačenú na 3D tlačiarni z biopolyméru, stopercentne z obnoviteľných surovín, biologicky rozložiteľnú a vyrobenú tlačiarňou Schiner z dolnorakúskeho Kremsu z materiálu švábskej spoločnosti Tecnaro.